پس از اظهارات پرحاشیه مقامات ارشد امریکایی در مورد آنچه که «حمایت مالی ایالات متحده از طالبان» خوانده میشود، کاخ سفید ادعا کرد که کمکهای نقدی این کشور بهصورت هفتهوار وارد کابل میشود در اختیار «طالبان» قرار نمیگیرد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید روز گذشته (چهارشنبه، ۱۹ جدی) به صدای امریکا گفت: «کمکهای بشری که به افغانستان فرستاده شده است به مردم افغانستان میرسد نه به طالبان.» طبق ادعای او، از کمکها نظارت صورت میگیرد تا طالبان نتوانند از آن سود ببرند.
بحثها در مورد آنچه که «کمکهای مالی امریکا به طالبان» خوانده میشود پس از آن بالا گرفت که تیم بورچت، عضو مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا در یک نامه به دونالد ترامپ خوستار توقف روند انتقال کمکهای هفتهوار امریکا به «طالبان» شد.
ایلان ماسک، میلیاردر امریکایی در شبکههای اجتماعی اکس به این نامه واکنش نشان داد و پرسید که «آیا واقعا پول مالیاتدهندگان امریکا به طالبان فرستاده میشود؟»
دونالد ترامپ، رییس جمهور منتخب امریکا که قرار است در کمتر از دو هفتهی آینده به کاخ سفید برگردد روز گذشته (سهشنبه، ۷ جنوری) در یک کنفرانس مطبوعاتی در مورد ارسال «میلیاردها دالر پول امریکا به طالبان» اظهار نظر کرد.
او در پاسخ به پرسش خبرنگاری که میپرسد چرا «میلیونها دالر پول امریکا برای طالبان فرستاده میشود» پاسخ داد که «میلیونها دالر» نه، بلکه «میلیاردها دالر پول مالیاتدهندگان امریکایی برای طالبان در افغانستان ارسال میشود.»
آقای ترامپ گفت که جو بایدن، رییس جمهور فعلی امریکا مسوول ارسال بستههای نقدی حاوی میلیاردها دالر پول به «طالبان» است و افزود که این روند با شروع دومین دور ریاستجمهوری او متوقف میشود.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی روز گذشته (چهارشنبه، ۱۹ جدی) در واکنش به این تهدید ترامپ ادعا کرد که «امریکا نه تنها هیچ کمکی به حکومت سرپرست نکرده، بلکه میلیاردها دالر از دارایی افغانها را مسدود کرده است.»
به گفتهی او، «کمکهایی که امریکا از آن صحبت میکند، صرفاً به نهادهای بینالمللی یا در جریان خروج نیروها و شرکای امریکایی مصرف شده» و این در حالی است که به گفتهی تیم بورچت، نماینده مجلس امریکا، «حاکمیت طالبان» با کمکهای نقدی امریکا «متمول میشود.»
امریکا پس از رویکار آمدن دوبارهی امارت اسلامی، از تاریخ ۱۵ اگست به این طرف، با ارسال بستههای نقدی ۴۰ تا ۶۰ میلیون دالر بهصورت هفتگی، بزرگترین کمککننده بشردوستانه به افغانستان خوانده میشود.
گزارش دفتر بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان نیز نشان میدهد که امریکا تنها ۱۵ ماه پس از رویکار آمدن امارت اسلامی، بیش از ۲ میلیارد دالر به افغانستان پرداخته است.