اذعان زلنسکی به عقب نشینی در جنگ اوکراین بدون کمک های غرب

زلنسکی

«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین اعتراف کرد که اگر متحدان غربی کمک به کی یف را متوقف کنند، ارتش اوکراین مجبور می شود عقب نشینی کند.

خبرگزاری اتحادنیوز، ولودیمیر زلنسکی در نشستی با نمایندگان رسانه های خارجی گفت: “در حال حاضر من روی کمک گرفتن از غرب متمرکز هستم. تمرکز آنها به دلیل وضعیت خاورمیانه در حال تغییر است  بدون حمایت کشورهای غربی ما عقب نشینی خواهیم کرد.”

کی یف بارها تاکید کرده که کمک متحدان غربی که از آغاز جنگ روسیه و اوکراین به طور مکرر تحویل تسلیحات به اوکراین را افزایش داده اند، نقش تعیین کننده ای برای ارتش این کشور ایفا می کند. در عین حال، مقامات اوکراین بر تحویل مقادیر بیشتر و انواع مدرن تر تجهیزات و مهمات اصرار دارند.

در حالی که پس از وقوع عملیات «طوفان الاقصی» و جنگ غزه، زلنسکی بارها ابراز نگرانی کرده که علیرغم وعده‌های متحدان، حمایت غرب از کی یف کاهش یابد. وی اعلام کرده است از زمان آغاز عملیات نظامی اسرائیل علیه حماس، گلوله‌های توپخانه کمتری دریافت کرده است.

اذعان رئیس جمهور اوکراین به نقش حیاتی کمک های غرب و در راس آنها آمریکا در تداوم جنگ اوکراین با روسیه و مجبور شدن کی یف به عقب نشینی از جبهه های جنگ در صورت قطع این کمک ها نشان می دهد که غربی ها تا چه حد در تداوم جنگ خونین اوکراین که اکنون در بیست و دومین ماه خود است نقش اساسی ایفا کرده اند.

تلاش غرب و ناتو برای تداوم گسترش دامنه جنگ اوکراین

امریکا به عنوان سرمدار بلوک غرب و ناتو، حداکثر تلاش خود را برای تداوم گسترش دامنه جنگ اوکراین با هدف تضعیف هر چه بیشتر روسیه و وارد آوردن تلفات انسانی و تجهیزاتی به روسها  انجام داده است.

مقامات ارشد امریکایی و ناتو بر این گمان هستند که پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد.

به نظر می رسد، مساله اوکراین جنگ طولانی روسیه و اوکراین اکنون با توجه به تحولات اساسی دیگری مانند جنگ حماس و رژیم صهیونیستی و التهاب شدید در غرب آسیا از یک سو و فقدان منابع نظامی در کشورهای حامی کی یف از سوی دیگر، عملا از اولویت کشورهای اروپایی و تا حدی امریکا خارج شده است.

این مساله انتقاد شدید مقامات اوکراینی را به دنبال داشته است. آنها به خوبی می دانند که بدون تداوم حمایت های همه جانبه و گسترده غرب قادر به پایداری حتی کوتاه مدت در مقابل روسیه نیستند.

در این زمینه «سرگئی مارچنکو» وزیر دارایی اوکراین گفت: “شرکای غربی اوکراین در حال حاضر تمرکز خود را روی مسائل داخلی کشور خودشان و همچنین خاورمیانه گذاشته‌اند و از همین رو تامین مالی کی‌یف سخت شده است.”

این مقام اوکراینی درگیری میان حماس و رژیم صهیونیستی را از جمله عواملی دانست که در حال حاضر حواس شرکای غربی را منحرف کرده است. مارچنکو همچنین به انتخابات سال آینده در آمریکا و کشورهای اروپایی به عنوان عامل دیگری اشاره و تاکید کرد: “تغییرات ژئوپلیتیکی و تحولات سیاسی داخلی در کشور‌های مختلف باعث می‌شود که دولت‌های متحد بر حمایت از اوکراین تمرکز نکنند. کی‌یف در حال حاضر به حمایت های مالی غرب برای تامین بخش زیادی از ۴۳ میلیارد دالر بودجه مورد نیاز خود در سال ۲۰۲۴ متکی است.”

در حالی که دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری امریکا اصرار دارد ‌که کمک‌های اقتصادی و نظامی امریکا به کی‌یف باید تا هر زمان که لازم باشد، ادامه یابد، مخالفت فزاینده جمهوریخواهان و در راس آن‌ها «دونالد ترامپ» رئیس‌ جمهوری سابق، سرنوشت این کمک‌ها را به تصمیم کنگره پیوند زده است.

کاخ سفید در پی اعلام کاهش حمایت امریکا از اوکراین و افزایش کمک های نظامی به اسرائیل در پی جنگ با فلسطین، اعلام کرد: کنفرانسی در دسامبر 2023 با حضور نمایندگان واشنگتن و کی یف برگزار می کند تا برای کاهش کمک های تسلیحاتی به اوکراین چاره جویی کنند.

انتظار می رود که با کاهش کمک های نظامی امریکا به اوکراین بار این  امر بر دوش اروپایی ها بیفتد. در حالی که کشورهای اروپایی با محدویت های ساختاری در این زمینه مواجه هستند.

گذشته از فشار افکار عمومی در اروپا، مهم‌ترین محدودیت قاره سبز در پر کردن خلاء احتمالی‌ ایالات متحده در ادامه حمایت از اوکراین، ضعف صنایع دفاعی آن است. اروپایی ها در دوره پسا جنگ سرد تا حد زیادی از بودجه نظامی خود کاستند و همین مساله موجب شد تا ظرفیت تولید مهمات نظامی تا حد زیادی کاهش یابد.

در عین حال تولید تسلیحات نظامی به دلیل بودجه اندک دولت‌های اروپایی در این حوزه، تا حدچشمگیری کاهش یافته است. ساخت تسلیحات نظامی بزرگ مانند تانک‌ها، هواپیماها و زیردریایی‌ها نیز به زمان زیادی نیاز دارد و در بسیاری موارد، کشورهای اروپایی به تولید‌کنندگان دیگر نظر دارند.

«لارنس نورمن» کارشناس سیاسی می گوید: “هرچند اتحادیه اروپا به‌تازگی خود را به «حمایت پایدار» از اوکراین ملزم کرده است، زرادخانه تسلیحاتی‌اش نمی‌تواند جای خالی ایالات متحده را پر کند.”

اخرین اخبار مربوط به افغانستان و بین الملل را در سایت خبری اتحادنیوز دنبال کنید.

منبع: خبرگزاری صدای افغان (آوا)

بیشتر بخوانید

رویدادهای مهم جهان