مقامها در وزارت صنعت و تجارت میگویند که سرپرست این وزارت در نشست سه جنبهی تجارتی افغانستان، پاکستان و ازبکستان روی عملی سازی پروژه خط آهن «افغان ترانس» تاکید کرده است.
خبرگزاری اتحادنیوز، نشست سه جانبه تجارتی میان افغانستان، پاکستان و ازبکستان روز سهشنبه (۲۳ عقرب) در اسلام آباد برگزار شد.
نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت افغانستان، گوهر اعجاز وزیر تجارت پاکستان و جمشید خواجهیوف معاون صدر اعظم ازبکستان در این نشست به نمایندگی از کشورهای شان اشتراک داشتند.
بربنیاد گزارشها؛ شرکت کنندگان این نشست بر تقویت روابط اقتصادی میان این کشورها تاکید کردند.
عبدالسلام آخندزاده جواد سخنگوی وزارت صنعت و تجارت به خبرنگار آوا گفت که نورالدین عزیزی، سرپرست این وزارت در مورد عملی سازی پروژه خط آهن «افغان ترانس» تاکید کرده است.
او اضافه کرد که در این نشست علاوه بر پروژه خط آهن ترانس افغان، موضوعاتی چون تجارت و ترانزیت سه جانبه و مشکلات موجود فراراه اتصال منطقهای مورد بحث قرار گرفته است.
این درحالی است که سال قبل در حاشیه نشست تاشکند، ازبکستان، افغانستان و پاکستان تصمیم گرفته بودند که کار عملی راه آهن «افغان ترانس» از ترمز تا پیشاور را آغاز کنند.
انتظار میرود که این راه آهن شهر ترمز را از راه مزار شریف، پلخمری، کابل و جلالآباد به شهر پیشاور وصل کند.
راه آهن افغانستان-ترانس کشورهای آسیای میانه را به جنوب آسیا وصل میکند.
در صورت جلسه تجارت و ترانزیت سه جانبه که میان این کشورها به امضا رسید، نیز روی تقویت روابط اقتصادی سه جانبه و اتصال منطقهای از طریق توسعه تجارت، تسهیلات بیشتر ترانزیتی، افزایش سرمایه گذاری های مشترک تاکید شده است.
همچنین در این توافقنامه روی کاهش هزینهها، تسهیلات ترانسپورتی، برقی سازی سیستمهای گمرکی، تقویت و گسترش سیستم بانکی، مصؤونیت غذایی، صدور ویزه و همچنان رفع مشکلات ترانزیتی و تقویت ترانزیت سه جانبه تاکید گردیده است.»
این درحالی است که گوهر اعجاز، وزیر تجارت پاکستان در صفحه ایکس اش نوشت: «این گام مهمی در جهت تقویت روابط اقتصادی و اتصال منطقهای است. آینده روشنی برای منافع متقابل این کشورها در بخش تجارت، سرمایه گذاری و اتصال دیده میشود.»
در همین حال اتاق تجارت مشترک افغانستان-پاکستان به این باور است که راه آهن افغان-ترانس بر افزایش صادرات کشور به آسیای میانه و جنوب آسیا کمک خواهد کرد.
نقیب الله صافی، رییس عامل اتاق تجارت مشترک افغانستان-پاکستان، گفت: «سکتور خصوصی افغانستان نیز از مفاد آن بهره مند خواهد شد و می تواند به گونه مستقیم از آن بهره بگیرد و کالاهای خود را صادر، وارد و ترانزیت کند.»
اتاق صنایع و معادن میگوید که هم اکنون، در انتقال مواد خام با مشکل روبرو اند و راه آهن بر کاهش هزینه انتقال کالاهای صادراتی و وارداتی نقش مهم دارد.
سخی احمد پیمان، رییس اتاق صنایع و معادن، گفت: «در صورت که افغانستان، پاکستان و ازبیکستان در باره کار عملی راه آهن به توافق برسد از نظر سیاسی و اقتصادی به افغانستان بازدهی خوب خواهد داشت به ویژه در صادرات منرالهای طبیعی افغانستان، زغال سنگ، تالک و غیره.»
راه آهن حیرتان-مزار، بخش از راه آهن افغان-ترانس است که در حال حاضر بخش زیاد از کالاهای مورد نیاز کشور از آسیای میانه از همین طریق وارد افغانستان میشوند.
اخرین اخبار مربوط به افغانستان و بین الملل را در سایت خبری اتحادنیوز دنبال کنید.